14. ledna 2008

Mikrovlnka funguje jinak

Tylko jedno zdanie dla Basi – to mój blog, widzisz? Odkryłaś mój szpiegowski schron, dobra robota! ;) (Се извинувам, ако погрешив.)

Jak jste možná postřehli, i já jsem si doplnil resty v podobě čistě interní zprávy. Od toho pseudointelektuálčina postu jsem totiž stále měl pocit, že mému blogu něco chybí (aniž by se jednalo o report ze Švýcarska).

A teď už se můžu věnovat veselejšímu tématu – které se navíc týká nás všech. Ale především toho talíře... Ten zpropadený talíř... Ne, psát bez rozmyslu teď není dobrý nápad. Tak tedy: jistě jste za svůj život slyšeli fůru teorií o tom, jak funguje mikrovlnka. Záhadami opředený princip se však nechá vypátrat jen hrstkou vyvolených. Nám ostatním nezbývá než zkoušet a vyvracet jednotlivé teorie, až nakonec možná jednu zdárně ověříme!

Už jsem dál nechtěl snášet tu tíhu nevědomosti a rozhodl jsem se jednat. Že jsou mikrovlnami ve skutečnosti ohřívány pouze vodní složky obsahu trouby (častěji spíš trubky)? Tuhle možnost si ze svého výčtu škrtněte, neplatí! Půldruhé minuty se otáčející talíř se rozpálil až podezřele ochotně. Nutno dodat, že byl suchý a porcelánový. Jedna z teorií je tedy popřena, ale cesta k poznání bude ještě trnitá. Pravda je tam uvnitř!

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

The Truth is Out There!
Tepelná úprava pokrmu je v mikrovlnné troubě prováděna za pomoci elektromagnetického záření obvykle s frekvencí 2,45 GHz tj. vlnovou délkou 12.24 centimetrů. Toto mikrovlnné záření je v pokrmu schopno rozkmitat částice, zejména molekuly vody, stejně jako při „klasických“ způsobech šíření tepla. Přitom mikrovlny pronikají dovnitř pokrmu a tím dochází k relativně velmi rychlému zahřátí celku. ;-)

Anonymní řekl(a)...

:) 2,5 giga? To je slušný... to má víc než kdejakej celeron. ;)

Každopádně "molekuly vody" a "dovnitř pokrmu" ten samotnej talíř moc nepodporujou...

Anonymní řekl(a)...

..Toto mikrovlnné záření je v pokrmu schopno rozkmitat částice, zejména molekuly vody...

existuji i jine castice (molekuly vetsinou..), ktere lze timto elmg. zarenim rozkmitat, kapisto?

a porcelan, to je snuska ruznych molekul (na výrobu tvrdého porcelánu se používá 50 % kaolinu, 25 % křemene (ostřivo) a 25 % živce (tavivo). Někdy se přidává také křída a mramor. Měkký porcelán má menší podíl kaolinu. Porcelán se vyrábí z kaolínu, což je zvětralá živcová hornina. Je to čistá a kvalitní surovina, která se vyznačuje maximální pevností, transparentností a bělostí a pálí se nad 1300 °C. Redukční prostředí, to znamená s omezeným přístupem vzduchu, zajistí jeho bělost, a zabrání nežádoucímu zabarvení způsobeného železitými nečistotami.), mj. i maleho mnozstvi vody.

Cili zahrivani samotneho porcelanu v mikrovlnce je zcela zadouci a normalni a splnuje to veskere fyzikalne-technicke parametry mikrovlnky

dudek řekl(a)...

No, kapimto o něco víc než doposud. Že je ale zahřívání porcelánu v mikrovlnce zcela žádoucí, s tím nesouhlasím.

Anonymní řekl(a)...

proc ne:)